Hi tenen molt a veure, Burkina Faso

Els problemes visuals disminueixen considerablement la qualitat de vida de les persones. Les dones i els nens són les poblacions més afectades, i aquest fet impacta negativament en el rendiment escolar i en l’accés al món laboral.

Les dades de 2015 van estimar una prevalença del 3.54% de ceguera i baixa visió a Burkina Faso. Aquesta situació és deguda, entre altres causes, al difícil accés de la població del país als serveis de salut ocular, així com l’escàs nombre de personal sanitari format en aquest àmbit. Les darreres dades estimades al 2012 indiquen que el nombre d’oftalmòlegs al país era únicament de 26.

A la regió africana on es troba localitzat Burkina Faso, les principals causes dels problemes visuals són els errors refractius no corregits (41.4%) i les cataractes (33.4%). Ambdues causes poden ser evitables amb una baixa inversió en material i capacitació docent.

La ONG Òptics x mÓn, amb més de 20 anys d’experiència en cooperació i desenvolupament, i la ONG EMSIMISION, ubicada al país fa més de 10 anys, han establert acords de col·laboració conjunta per dur a terme un projecte a Ouagadougou, capital del país, per millorar la salut visual de les poblacions més desfavorides.

L’any 2008, EMSIMISION va iniciar la primera fase del projecte, la construcció d’un centre mèdic en el districte de Boulmiuogou. A la segona fase que ara comença, Òptics x mÓn instal·larà un gabinet òptic en el mateix centre, que permetrà l’accés a la correcció òptica i la detecció de casos que necessitin ser derivats a serveis d’oftalmologia. Aquests serveis ajudaran així mateix a complementar els serveis mèdics que es realitzen al centre.

Un altre dels objectius d’aquesta fase del projecte és treballar en la sensibilització i l’educació en l’àmbit de la salut visual en col·laboració amb altres organismes públics i privats com escoles i associacions locals. D’aquesta manera es busca contribuir en la prevenció de problemes visuals i enfortir el desenvolupament individual i comunitari de la regió.

Un dels pilars claus del projecte és l’autosuficiència i sostenibilitat en el temps. Per això, ambdues entitats busquen augmentar el número de personal local format en salut visual, que realitzaran les funcions principals del gabinet òptic-

optomètric i donaran servei d’atenció primària en salut visual a les seves comunitats.

Actualment, ja es torben disponibles les instal·lacions on s’allotjarà el gran projecte en el nouedifici LUMIÈRE, en el Training Medical Center, i ja s'ha enviat una primera càrrega de material. També s'ha començat amb la formació del personal local que es farà càrreg de l'optica solidària.

La creació del taller no només ens permetrà diagnosticar les patologies visuals de la població, sinó també ser capaces de donar una solució ràpida i eficaç.

La cooperació de tots pot canviar les oportunitats de la gent de Burkina Faso. Ajuda’ns a que sigui possible! 

On som?

opticsxmon@gmail.com

TERRASSA
Violinista Vellsolà 37, 08222  
GIRONA
Carrer de l'olivera 3, 2n 1ra, 17004
SANTA COLOMA DE GRAMENET
Carrer Enric Granados, 7-11, local 2. 08924

BARCELONA
Avinguda de la Mare de Déu de Montserrat, 84, 08024
VILANOVA I LA GELTRÚ
C/ Aigua, 29. 1er 1 era. 08800